Ka-Bar 7505 - Jarosz Folder (135589)
Zapytaj o produkt
Masz pytanie? Napisz do nas, chętnie pomożemy.
Produkt niedostępny
Produkt chwilowo niedostępny powiadom mnie o dostawie.
Opis produktu
Zaprojektowany przez Jesse Jarosza składany nóż powstały we współpracy firmy Ka-Bar oraz Jarosz Knives, co potwierdzają loga umieszczone u nasady ostrza. Ostrze typu Drop Point z wklęsłym szlifem wykonane zostało ze świetnej stali nierdzewnej AUS8A o twardości 56-58 HRC. Dzięki estetycznemu wykończeniu stonewash trudniej będzie na nim dostrzec ewentualne ślady użytkowania.
Głownia otwierana jest za pomocą dużych rozmiarów obustronnego kołka. Przed zsunięciem się dłoni na ostrze w trakcie pracy zabezpiecza wyprofilowany kształt dolnej części rękojeści oraz nacięcia na głowni pod kciuk.
Osadzone na stalowych linersach okładziny rękojeści wykonane zostały z wytrzymałego polimeru GFN (nylon z domieszką włókna szklanego) o antypoślizgowej fakturze. Nóż posiada stalowy klips z możliwością montażu w pozycji tip up (od strony zakończenia rękojeści lub tip down (od strony ostrza).
Wyprodukowano na Tajwanie.
Stal: AUS 8A Stainless Steel
Długość całkowita: 203 mm
Długość ostrza: 89 mm
Długość po złożeniu: 117 mm
Grubość ostrza: 3,8 mm
Twardość: 56-58 HRC
Typ ostrza: Drop Point
Blokada: Liner Lock
Rękojeść: GFN
Waga: 149 g
Ta istniejąca od 1897 roku firma z siedzibą w mieście Olean w stanie Nowy Jork swą popularność zawdzięcza okresowi II Wojny Światowej, kiedy to na użytek U.S. Marine Corps 23 listopada 1942 roku zaprojektowała legendarny model noża KA-BAR Knife, Fighting Utility.
Dzięki wytrzymałej, solidnej i ergonomicznej konstrukcji doskonale sprawdzał się on w bezpośredniej walce oraz podczas wykonywania codziennych zadań, takich jak wbijanie pali namiotów lub gwoździ, otwieranie puszek z racjami żywnościowymi czy kopanie dołów. Model ten dzięki dużej popularności i wysokiej jakości został także zaadoptowany przez amerykańską Marynarkę Wojenną na potrzeby płetwonurków bojowych.
Po wojnie nóż ten stał się także dostępny na rynku komercyjnym i towarzyszy nam aż po dzień dzisiejszy w klasycznej, legendarnej formie oraz wielu unowocześnionych odmianach.
Opinie (14 ocen)
4.9