Noże i ostrzałki

Filtruj

Cena:
Waga:
Producent:
Układ:
Sortuj: Cena: Nazwa:

Noże Santoku

Wywodzący się z kuchni orientalnej nóż Santoku to według znawców niezastąpiony element wyposażenia każdego kucharza. Jest to jeden z najchętniej kupowanych modeli, jeśli chodzi o azjatyckie noże szefa kuchni. Pod względem kształtu przypomina tradycyjny japoński nóż Gyuto, jednak jest od niego szerszy i krótszy i wygląda jak wąski tasak. Jego dość szeroka klinga ma prosty grzbiet, który większym łukiem łączy się z równoległym do niego ostrzem o równie prostej krawędzi tnącej. Posługiwanie się tym nożem wymaga opanowania specjalnej techniki krojenia podobnej do tej, jaką stosuje się podczas używania tasaka. W efekcie zyskuje się wszechstronne narzędzie kuchenne, którym możliwe jest siekanie i krojenie wszelkich produktów. Długa klinga ułatwia obróbkę dużych warzyw, a szeroka powierzchnia płazów sprzyja przenoszeniu pokrojonych kawałków np. na patelnię. W naszym sklepie internetowym znajdziesz noże Santoku o najbardziej cenionych wymiarach – od 15 do 17 cm. Proponujemy modele najlepszych producentów m.in. Tojiro i Satake, którzy dbają nie tylko o jakość swoich produktów, lecz także atrakcyjny design.

Noże Santoku

Ocena (8 ocen):

Średnia ocena: 4.7 Gwiazdka Gwiazdka Gwiazdka Gwiazdka Pół gwiazdki