Ka-Bar BK17 - Short Becker Clip Point (22926)
Zapytaj o produkt
Masz pytanie? Napisz do nas, chętnie pomożemy.
Produkt niedostępny
Produkt chwilowo niedostępny powiadom mnie o dostawie.
Opis produktu
Zaprojektowany przez Ethana Beckera nóż surwiwalowy BK17 z serii Becker Knives, wyprodukowany przez firmę Ka-Bar. Ostrze typu Clip Point o konstrukcji full tang wykonane zostało z jednego kawałka stali Cro-Van klasy 1095 o twardości 56-58 HRC.
Pokryte jest dodatkowo czarną, matową warstwą zabezpieczającą przed odblaskami i korozją. Rękojeść wykonana została z wytrzymałego materiału Ultramid® firmy BASF o chropowatej, antypoślizgowej fakturze. Przed zsunięciem się ręki na ostrze zabezpiecza jelcowaty kształt rękojeści w dolnej jej części oraz ząbkowanie podstawy głowni w górnej części noża. Końcówka chwytu posiada otwór na smycz, linkę.
Może ona służyć także jako zbijak do szyb, itp. W komplecie znajduje się taktyczna pochwa do noża z naszytą kieszonką, wykonana z nylonu w pustynnym kolorze TAN oraz zapasowe okładziny w kolorze Coyote Brown.
Wyprodukowano w USA
Stal: 1095 Cro-Van
Długość całkowita: 235mm
Długość ostrza: 111mm
Typ ostrza: Clip Point
Szlif: płaski
Grubość ostrza: 4,2mm
Rękojeść: Ultramid®
Twardość: 56-58 HRC
Kąt ostrzenia: 20st.
Waga: 189g
Ta istniejąca od 1897 roku firma z siedzibą w mieście Olean w stanie Nowy Jork swą popularność zawdzięcza okresowi II Wojny Światowej, kiedy to na użytek U.S. Marine Corps 23 listopada 1942 roku zaprojektowała legendarny model noża KA-BAR Knife, Fighting Utility.
Dzięki wytrzymałej, solidnej i ergonomicznej konstrukcji doskonale sprawdzał się on w bezpośredniej walce oraz podczas wykonywania codziennych zadań, takich jak wbijanie pali namiotów lub gwoździ, otwieranie puszek z racjami żywnościowymi czy kopanie dołów. Model ten dzięki dużej popularności i wysokiej jakości został także zaadoptowany przez amerykańską Marynarkę Wojenną na potrzeby płetwonurków bojowych.
Po wojnie nóż ten stał się także dostępny na rynku komercyjnym i towarzyszy nam aż po dzień dzisiejszy w klasycznej, legendarnej formie oraz wielu unowocześnionych odmianach.
Opinie (13 ocen)
4.6